zaterdag 26 maart 2016

Naar Engeland


Donderdag onze eerste oversteek. In bont gezelschap. Erik, collega-vriend van Vincent, die zelf ook een boot heeft, Klaartje en Stephan, onze burenvrienden, voor wie dit een eerste keer op een zeilboot zal zijn, Bea, onze zeilvriendin, die Vincent ooit leerde zeilen en Vincent en ik. We hebben gisteren alle weerberichten grondig bestudeerd en het lijkt erop dat het weer mee zal zitten.
Rekening houdend met de stroming, de wind en het getij, lijkt een nachttocht naar Ramsgate de meest aangewezen optie.
De jachthaven van Blankenberge waar de Sta Vast nu ligt, is nog niet uitgebaggerd dus we kunnen enkel uitvaren met hoogtij. Dat wil zeggen om 9u 's ochtends of om 8u 's avonds. Het laatste impliceert laveren tussen de zandbanken voor de kust van Engeland en aankomen in een onbekende haven in het donker. Als we 's avonds  vertrekken, komen we omstreeks 9u aan in Ramsgate en doen we alle lastige manoeuvres bij licht. En dat is toch wat comfortabeler. Dat dus wat betreft het vertrek. Vrijdag zullen we een dag in Ramsgate bekomen en zaterdag vertrekken we in alle vroegte weer richting België. In 1 ruk zal lastig zijn owv het getij in Blankenberge dus zetten we koers naar Nieuwpoort of Oostende. Daar zullen we overnachten. Zondag alweer vroeg op want we moeten vóór 11u Blankenberge binnenlopen als we hoogtij willen halen. 
De weersvoorspellingen zijn redelijk, we denken zelfs dat er goed gezeild kan worden. Het wordt ook een pak minder koud, al denk ik dat de nachttocht nog tandenbijten zal zijn. 

Zal ze er klaar voor zijn? 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten